Bij-zonderheden

Voorjaarsinspectie

Hadden we vorige week al een voorproefje , afgelopen zaterdag 28 maart was het dan echt zo ver: de voorjaarsinspectie!

De aanleiding was een bericht van de bestuivingscoordinator dat de volken binnen een week naar het fruit kunnen. Vanwege de temperaturen die overdag niet boven de 14 graden uitkomen is het beter om te wachten met bijenkasten opentrekken. Echter, voor de bestuiving moet wel vast staan dat de volken geschikt zijn.

Wat is geschikt? De imker let op vier dingen:

1 : Groot genoeg volk en kast, minstens acht ramen druk bezet met bijen met ruimte voor nieuwe raatbouw.

2: Moergoed, een leggende koningin (liefst gemerkt zodat controle en eventueel een  kunstzwerm maken makkelijk is)

3: Minstens vier ramen verzegeld broed zodat er voldoende jonge bijen in aantocht zijn en de groei van het volk doorzet

4: Voldoende voer aanwezig, het kan koud zijn in de boomgaard en bij slecht weer moet een groeiend volk door kunnen eten.

Zaterdag was het uit de wind en met het zonnetje erbij aardig weer. De bijen vlogen en de imker heeft volgens de “snel en voorzichtig” methode de vier  beoogde bestuivingsvolken gecontroleerd. Gelukkig was alles in orde. Er was amper schimmelvorming, de raten zagen er keurig uit.  Veel mooie ramen vol met grote vlakken gesloten broed, larfjes en heel veel bijen met stuifmeel aan de pootjes. De volken zijn met ongeveer dezelfde hoeveelheid voer de winter ingegaan. Nu blijkt toch dat het ene volk meer heeft verbruikt dan het andere. Door wat ramen met voer van de zuinige volken over te hangen in de kast van een volk dat meer ingeteerd heeft op de voorraad heeft straks iedereen hopelijk genoeg. En als de appelbomen nog wat honingen komen er wellicht nog een paar bakjes honing voor de imker bij!

Twee kasten blijven thuis omdat ze wat extra aandacht nodig hebben. De WBS kast met haar schuine dak is wel mooi maar niet praktisch om mee te reizen. Bovendien zit daar een volk in wat aanmerkelijk kleiner is dan de rest. En het volk dat onlangs moerloos is geworden en verenigd is met de reservemoer dient ook een beetje extra in de gaten te worden gehouden; dat gaat beter thuis dan op het fruit. Tenslotte is er nog de korf waar ook actie op nodig is de komende weken. De imker verveelt zich voorlopig niet 🙂