Bij-zonderheden

Propolis : Wonderolie van de bijen (Video)

Propolis is een kleverige, harsachtige substantie. Bijen zetten propolis in als multifunctioneel medisch wapen. De antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen van propolis spelen een belangrijke rol om bijen gezond te houden.

Het hoofdbestanddeel van popolis bestaat uit diverse harsen die bijen uit zowel naald- als loofbomen verzamelen. Het is een moeizaam proces dat veel energie kost. Binnen een bijenvolk gaat maar een klein aantal bijen actief op zoek naar propolis. In de kast vermengen de bijen de hars met honing, stuifmeel en speeksel zodat uiteindelijk propolis ontstaat. Bijen zijn zuinig op hun propolis en doen dan ook aan hergebruik.

De samenstelling van propolis varieert gedurende de seizoenen. Echter, over een heel jaar gemeten is de propolis van jaar tot jaar verbazingwekkend constant. Het lijkt er op dat bijen afhankelijk van het aanbod en de behoefte aan bepaalde werkzame stoffen in de hars hun productie van propolis afstemmen.

Propolis is een cocktail van wel 270 verschillende soorten stoffen. Een ook bij mensen bekend en veel gebruikt ingredient is salicylzuur. Deze stof werkt pijnstillend, koortsverlagend en wij noemen het aspirine.

Propolis zit boordevol flavonoiden. Dit zijn kleurstoffen uit planten die een krachtige anti-oxiderende werking hebben. Het is niet zozeer een enkele soort flavonoide maar juist de combinatie die gezamelijk hun brede werking hebben tegen virussen, bacteriën en schimmels.

Mensen passen propolis ook steeds meer toe als zalf of tinctuur. Niet alleen voor allerhande kwalen en ongemakken bij zichzelf maar ook bij snoeiwonden van struiken en bomen. Het is echter geen wondermiddel en een propolis allergie komt regelmatig voor, evenals ongewenste invloed op de werking van medicijnen zoals bijvoorbeeld bloedverdunners.

Tot slot een video waarin het hergebruik van propolis door bijen mooi in beeld komt.

https://henzenhoning.nl/wp-content/uploads/2020/05/propoplis_recycling.mp4