Bij-zonderhedenBuzzboard

Buzzboard : Dashboard van de bijenkast

Sinds afgelopen week is Henzenhoning de trotse eigenaar van een Wolf-Waagen bijen monitor systeem. Op de startpagina kunt u de actuele status van de Bravo kast volgen.

Door middel van een weegschaal met slimme sensoren kan de toestand van een bijenkast en de omgeving online en zelfs real-time gevolgd worden. Gewicht van de kast, temperatuur van het broednest, omgevingstemperatuur, neerslag, luchtvochtigheid: alles wat van invloed is op de bijen en de dracht komt vast te liggen.

Na een eerste paar dagen zijn al de nodige leuke observaties gedaan. Zo is de temperatuur van het broednest verbazingwekkend constant : 34.8-35.2 graden. Dag en nacht. Alleen tijdens een zware regenbui koelt de kast even af en zakt de temperatuur onder de 34.8 graden. De bijen gaan dan snel meer warmte produceren en binnen een half uur is de temperatuur van het broed weer normaal!

Ook interessant is dat de bijen vlak voor een regenbui binnenkomen. Het gewicht van de kast gaat dan omhoog en blijft constant tot de bui over is. Als het weer droog is daalt het gewicht pijlsnel met wel 700 gram. Aangezien een bij 0,1 gram weegt gaan er dus pakweg 7000 bijen de kast uit, op zoek naar nectar en stuifmeel.

Zo zullen ongetwijfeld meer ontdekkingen volgen gedurende het seizoen.

Buzz Board