Bij-zonderheden

De langste dag is weer geweest

Gisteren was het 21 juni, de dag van de zonnewende. De zon stond op haar hoogste punt van het jaar, en de dagen worden vanaf nu korter.

De imker is altijd weer verwonderd over het totaal veranderde gedrag van de bijen. Waar eerder deze week alles rustig op de bloeiende linde vloog,  is de bijenstand nu vol nerveuze bijen. Er is ondanks de dracht meer roverij en de bijen zoeken alles op wat naar eten ruikt. Stond de imker maandag nog rustig op de stand te kijken zonder bescherming, nu komen de bijen al op hem af zodra hij in de buurt van de kasten komt.

De bijen weten instinctief dat de winter er aan komt. Er is nog maar weinig tijd om de voorraadkamers vol te krijgen.  Wat dat betreft kunnen wij mensen een voorbeeld nemen aan hun vlijt en besef van urgentie, ook al is er nog geen vuiltje aan de lucht.

De tweede voorjaarsoogst is verwerkt en de zomeroogst ziet er nu al weer veelbelovend uit. Over een week of twee gaan we die slingeren en dan gaan we al toewerken naar de heidedracht. Gelukkig mogen we weer bij Elspeet staan en hoogstwaarschijnlijk ook bij Radio Kootwijk.

Geniet van de zomer!