Zomerse zaken en taken
De zomer is volop begonnen, de (eerste?) hittegolf is achter de rug. Tijd voor een update.
De bijen hadden het warm de afgelopen dagen. Het hitte protocol om de ergste warmte te voorkomen heeft goed gewerkt. Kasten extra schaduw geven en op de heetste momenten even afkoelen met water onder de kasten hield de imker bezig.
Het warme weer was ook het staartje van de lindedracht. De lindeboom produceert nectar als de temperatuur boven de 25 graden is. Dat hebben we best een aantal dagen gehad en de bijen profiteerden volop. De honingkamers zitten goed vol en over een weekje zal de verzegeling wel gereed zijn. Dan is het tijd om te oogsten en de zomerhoning te slingeren.
Ook de zonnewassmelter kon in de hitte volop benut worden. Alle restjes was zijn keurig in plakken gegoten, klaar voor hergebruik in kunstraat en om kaarsjes te gieten.
Met het passeren van de langste dag, die exact af te lezen was op de zonnewijzer, is ook de zwermdrift voorbij. Met twee mislukte zwermpogingen viel het dit jaar reuze mee. De koninginnenteelt was geen onverdeeld succes, een probleem waar meer imkers mee te maken hadden. Het weer speelde een belangrijke rol. De imker gaat met een beperkt aantal jonge koninginnen de winter in.
Minder mooi is de vangst van een tweetal werksters van de Aziatische Hoornaar (AH) op de stand, afgelopen week. Een teken dat er een primair nest van deze zeer schadelijke rover op pakweg 300 meter afstand van Henzenhoning zit. Zodra het primaire nest overgaat in een secundair nest beginnen de problemen. Dan hangt er een nest ter grootte van een skippy bal op minstens 20 meter hoogte in een boom. En komen er massa’s hoornaars de bijenvolken leegroven. De imker is dan ook bezig om maatregelen te nemen. Enerzijds door het beschermen van de kasten middels een gaasconstructie. Anderzijds door, samen met de imkerverenigingen, actief op zoek te gaan naar de AH nesten. Hiervoor zal de NBV afdeling Heuvelrug een detectie set aanschaffen. Door hoornaars van een miniscuul zendertje te voorzien is het nest makkelijker op te sporen en te melden. De provincies hebben de wettelijke taak om AH nesten te verwijderen. In Frankrijk is 30 procent van de imkers gestopt vanwege de schade door deze invasieve exoot. Dat is niet goed voor de natuur en ook niet voor liefhebbers van echte honing.
De heidegang is nog ongewis, de vraag is of er plek is nu de terreinbeheerders massaal bijenvolken toegang weigeren. En het plaatsen van volken ver van huis, met beperkt toezicht en zonder te weten of en hoe veel AH nesten er in de buurt zitten, is geen aantrekkelijke gedachte. De imker heeft nog een maandje de tijd om hier een beslissing te nemen.