Bij-zonderheden

Koninginnendag deel 2

Zoals beloofd het vervolg van het verhaal over koninginnenteelt. Deel 1 kunt u hier teruglezen.

De afgelopen weken waren spannend. Zouden de jonge moertjes er in geslaagd zijn om bevrucht te raken en aan de leg te gaan? Inmiddels is duidelijk dat 83% van de jongedames succes heeft gehad. Een prima score, rond de 80% is zo ongeveer het maximum voor bevruchting op de stand. Kunstmatige insiminatie (ja, ook bij bijen gebeurt dat) heeft een hoger slagingspercentage maar dat is een enorm….. gepruts en vereist specialistische kennis en gereedschap.  Henzenhoning blijft voorlopig de natuurlijke weg bewandelen.

Omdat de bevruchtingskastjes veel te klein zijn om een volk te huisvesten zijn de moertjes overgeplaatst naar broedafleggers. Dit zijn ramen broed, voer en stuifmeel van de grote productievolken. Samen met de opzittende bijen en wat jonge bijtjes uit de honingkamer gaat alles in een zesraams kastje. De moer wordt wit gemerkt (de kleur van 2021) en een stukje van de vleugel geknipt. Zo is ze altijd te herkennen en kan ze niet wegvliegen bij een zwermpoging. De bijen blijven dan op het erf in plaats van in een boom bij de buren, wel zo rustig.

Voor de zekerheid gaat de moer in een invoerkooitje. Dit is een klein huisje met luchtgaatjes en een opening waar een klomp suikerdeeg voor zit. De bijen ruiken de koningin en willen haar bevrijden. Daarvoor moeten ze het suikerdeeg wegknagen. Zo duurt het even voordat de moer los komt en kunnen de bijen aan haar wennen. De broedafleggers staan 5 dagen koel en donker binnen om dit proces ongestoord te laten verlopen. Nadien kunnen de zesramers op de stand worden geplaatst. De bijen zijn vergeten uit welke kast ze oorspronkelijk komen en blijven in hun nieuwe huis.

Op de bijenstand staan nu zes zesramers naast elk productievolk. Iedere zesramer bevat de opvolgster voor volgend jaar. Zo blijft de verjonging doorgaan en ook de overgang naar raszuiver Carnica. Als reserve staan er op de patio nog drie drieraams kastjes met een kleiner volk en een witte koningin. Mocht er onverhoopt met één van de volken op de stand iets mis gaan dan is er een opvolgster in de buurt.

Binnenkort gaan de bevruchtingskastjes terug in de opslag. De paar bijtjes die daar nog in zitten bedelen zich wel in bij de grote volken. Daarvan is de zomerhoning inmiddels geoogst. Deze week gaan we slingeren en dan is volgende week de zomerhoning ook beschikbaar. De smaak zal voornamelijk linde zijn maar wellicht dat de kenner een vleugje paksoi kan proeven!