Bij-zonderheden

Heidedracht 2021

Het imkerjaar 2021 verloopt alles behalve normaal en dat geldt ook voor de heidedracht. De bijen gingen op vrijwel dezelfde datum als vorig jaar op reis naar de hei, 3 augustus.

De heide bloeide toen al flink, en met lange paarse scheuten was het herstel van de twee droge voorgaande jaren duidelijk zichtbaar. De eerste twee weken zat het weer totaal niet mee, met 18 graden zat de temperatuur op de helft van wat het een jaar geleden was. De bijen vlogen maar de kasten werden amper zwaarder.

In de derde week van augustus ging de temperatuur omhoog maar bleef de luchtvochtigheid op de meeste dagen te hoog. Hierdoor kwam de nectar productie haperend op gang. Pas begin september ging het hard, op een tijd waarin normaal de hei al uitgebloeid is. Zo zie je dat ook de heideplant – als het nodig is –  de bloeiperiode kan verlengen om toch nog bestoven te worden.

Het geduld van de imker is beloond met een redelijke hoeveelheid raathoning. 2021 is zeker niet het beste honingjaar en de natuur heeft desondanks voldoende geleverd om de volken in te winteren, en wat surplus voor de imker. Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn!

De bijen zijn weer veilig thuis. De komende dagen nemen we de laatste heidehoning af en gaan we de oogst verwerken. Eerst de raathoning afmeten en inpakken, daarna de overige raat persen. Heidehoning is erg lastig te slingeren, vandaar dat persen de voorkeur heeft. Dubbelgezeefd gaat de heidehoning dan de potjes in, zodra alles klaar is voor de verkoop komt er een apart bericht op de website en de Facebook pagina.

Na deze laatste oogst komt alleen de varroa behandeling nog en waar nodig het laatste inwinteren, en dan is het bijenseizoen al weer voorbij. Tot die tijd geniet de imker volop van de laatste klusjes.

Hieronder een foto van de bijen op de heide bij Elspeet, en een bijzondere foto van de late heide en een vroeg de kop opstekend herfsticoon.